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1625 N. Market  Blvd, N219,  Sacramento, CA 95834  
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BUSINESS, CONSUMER SERVICES AND HOUSING AGENCY 
DEPARTMENT OF CONSUMER AFFAIRS 

GOVERNOR EDMUND G. BROWN JR. 

IX. Proposed Legislation Relating to Registration of Automated Drug Delivery Systems 

As part of the board’s Sunset Report, the board identified several issues, including the 
need to be advised of the locations of automated delivery systems used by pharmacies. 

At the February 2016 Board Meeting, the board considered a draft proposal to establish a 
registration requirement for pharmacies that operate automated delivery systems. 
During the meeting, the board discussed creating inventory requirements for the devices 
and the need to clarify some of the terminology used in the draft language.  The board 
also heard public comment in which the board was asked to modify the requirements for 
hospitals that use the automated delivery systems.  The board asked staff to modify the 
language and bring it back for further discussion. Subsequent to that meeting, staff 
worked with the board president and vice-president to refine the language. 

The proposal was subsequently discussed during the April 27-28 Board Meeting. After 
discussion, the board referred the matter back to the Enforcement Committee to further 
refine the requirements. 

During its June 2, 2016 meeting, members of the Enforcement Committee discussed
 
several aspects of the proposal including:
 

1. Should the board specify inventory requirements? 
2. Should the board impose a mile radius restriction between the pharmacy and the 

delivery system it operates? 
3. Should hospitals be exempt from some of these requirements? 

Ultimately the committee determined that other provisions of pharmacy law detail 
inventory requirements, and as such, additional specificity is not required.  Further, the 
committee determined that a mile radius restriction should not be required and that a 
hospital should not need to register systems used for administration in the hospital. 

At This Meeting: 
To meet legislative deadlines, this matter is being brought to the board for consideration 
as a special meeting.  During its discussion the board should review the final proposal as 
recommended by the Enforcement Committee. Depending on the outcome of the 
board’s discussion and action, board staff will work to secure amendment of the language 
into the board’s sunset bill, SB 1193. 

The proposed language from the Enforcement Committee is provided immediately
 
following this memo.
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Proposal to Add Section 4105.5 

(a)	 For purposes of this section, an automated drug delivery system includes a device as 
defined in Health and Safety Code Section 1261.6(a)(1). 

(b)	 Every pharmacy that owns or provides dangerous drugs dispensed through an 
automated drug delivery system shall provide the board in writing with the location 
of each device within 30 days of installation of such a device, and on an annual basis 
as part of the license renewal.  The pharmacy shall also advise the board in writing 
within 30 days if the pharmacy discontinues operating an automated drug delivery 
system. 

(c)	 Every pharmacy that uses such a system may only do so if all of the following 
conditions are satisfied. 

1.	 Use of the device is consistent with legal requirements. 
2.	 Policies and procedures include appropriate security measures and 

monitoring of the inventory to prevent thefts and diversion. 
3.	 Drug losses from the device are reported to the board as required by law. 
4.	 The pharmacy license is unexpired and not subject to disciplinary conditions. 

(d)	 The board may prohibit a pharmacy from using a system if it determines that the 
conditions provided in subdivision (c) are not satisfied.   If such a determination is 
made, the board shall provide the pharmacy with written notice including the basis 
for the determination.  The pharmacy may request an office conference to appeal 
such a decision within 30 days of receipt of the written notice. The executive officer 
or designee may affirm or overturn the prohibition as a result of the office 
conference. 

(e)	 A system used in a licensed hospital for doses administered in the hospital is exempt 
from the registration requirements in subdivision (b). 


