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1. Question: What is a “reliable supplier?”  

 Answer: Some examples of reliable suppliers are FDA licensed 
manufacturers, CA Department of Public Health – Food and Drug 
Branch licensed drug repackagers; CA licensed pharmacies and 
wholesalers; CA licensed non-resident wholesalers.   

  Prior to making a purchase, it is recommended to check the 
board’s website – www.pharmacy.ca.gov – to verify if the 
wholesaler or non-resident pharmacy is licensed by the board. 

  If purchasing chemicals from another country, obtain a certificate 
issued by the FDA authorizing shipment of the product into the 
U.S. and a certificate of analysis printed in English. 

  As a reminder, any pharmacy purchasing, trading, selling, or 
transferring drugs to an entity not licensed by the board could be 
cited and fined up to $5000 per transaction 

  Reference:  B&P §§ 4160, 4163, 4126.5, 4169(a)(1); CCR §§ 
1780, 1783, 1735.3(c)  

2.   Question: Do cytotoxic agents and other hazardous substances have 
the same requirements for qualitative and quantitative 
analysis?  

 Answer: Yes. 

3.   Question:  Is a non-resident pharmacy (NRP) that provides 
compounded product into CA required to meet the same 
staffing requirements as CA pharmacies?       

 Answer: No. 

 A non-resident pharmacy (NRP) is a pharmacy located in another 
state that furnishes dangerous drugs to patients in CA, and is 
required to be licensed with the board.  Part of the licensure 
requirement is that the NRP be in compliance with pharmacy 
laws in the state where it is located. 
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The board has no authority to dictate staffing requirements for 
pharmacies located in states other than CA.  The board expects 
the NRP to be staffed in accordance with requirements where it is 
located. 

Reference:  Business and Professions Code § 4112(a); 4112(d)   

4.   Question: What constitutes sterile compounding?      

 Answer: First, let’s define “compounding” in general: 

“Compounding” means any of the following activities occurring in 
a licensed pharmacy, by or under the supervision of a licensed 
pharmacist, pursuant to a prescription:  

(1) Altering the dosage form or delivery system of a drug  
(2) Altering the strength of a drug  
(3) Combining components or active ingredients  
(4) Preparing a drug product from chemicals or bulk drug 

substances 
 

With the above in mind, sterile compounding is a specific sub-
type of general compounding whereby there is a requirement for 
the compounded drug product to be sterile.  Sterile compounding 
almost exclusively involves sterile parenteral compounding for 
which there are additional requirements. 

Reference: CCR §§ 1735(a) 1735(d); 1751 et seq.5.    

5. Question: Is the adding of 20 mEq of potassium chloride to 1000cc of 
normal saline for intravenous administration considered 
sterile compounding.       

 Answer: Yes, and this is also considered sterile parenteral   
  compounding.   

  Reference: CCR 1735(a)6.    

6. Question: Can a pharmacy mix three liquids (Maalox, Benadryl, and 
Xylocaine) in equal parts or two creams in equal parts, and 
would this be considered compounding.  

 Answer: Yes in the examples given, a pharmacy may mix those products 
in equal parts.  And yes, it is considered compounding.  
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  Reference:  CCR 1735(a)7.    

7. Question: What happens in a situation where an IV is made to be used 
on a one- time basis for administration within 24 hours for a 
registered in-patient of a health care facility and the IV 
product is not used and returned to the pharmacy?  Can it 
be reused?        

 Answer: No. 

  The compounding regulations require specific records for 
compounded drug products.  For each compounded drug 
product, the pharmacy records shall include: 

(1) The master formula record. 
(2) The date the drug product was compounded. 
(3) The identity of the pharmacy personnel who compounded 

the drug product. 
(4) The identity of the pharmacist reviewing the final drug 

product. 
(5) The quantity of each component used in compounding the 

drug product. 
(6) The manufacturer, expiration date and lot number of each 

component. If the manufacturer name is demonstrably 
unavailable, the name of the supplier may be substituted. 
Exempt from the requirements of this paragraph are sterile 
products compounded on a one-time basis for 
administration within seventy-two hours and stored in 
accordance with the standards for “Redispensed CSPs” 
found in Chapter 797 of the United States Pharmacopeia – 
National Formulary (USP-NF) )35th Revision, Effective May 
1, 2012) to an in-patient in a health care facility.  

(7) A pharmacy assigned reference or lot number for the 
compounded drug product. 

(8) The expiration date of the final compounded drug product. 
(9) The quantity or amount of drug product compounded. 

 
 If all the information is not recorded [as provided by the 

exemption in (6)] then there is a lack of complete traceability and 
accountability for the compounded drug product and thus it 
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cannot be reused. 

 Reference:  CCR 1735.3(a).    

8. Question: Our medical center’s policies and procedures have the initial 
dose of an IV admixture compounded in the pharmacy 
satellite to assure timely initiation of therapy, with all 
subsequent doses mixed in the central pharmacy. 

  Is the initial IV admixture compounded in the satellite 
pharmacy subject to the record keeping requirements?  

 Answer: Yes, with the possible exception of documenting the 
manufacturer, expiration date and lot number of each component 
of the admixture.  

  Reference:  CCR 1735.3(a)(6)9.    

9. Question: Is a master formula record equivalent to a “recipe card?”      

 Answer: Basically, yes. 

  Like a recipe card the master formula record includes the active  
and inactive ingredients to be used, the process and/or 
procedure used to prepare the drug, quality reviews required at 
each step in the preparation of the drug, post-compounding 
process or procedures required, and the expiration dating 
requirements. 

  The master formula record must be created prior to compounding 
the drug product. 

  The prescription document itself may be used as the master 
formula record If a pharmacy does not routinely compound a 
particular drug product. 

  Reference:  CCR 1735.2(d)10.  

10. Question: When compounding a product, is it required to have master 
formula record available and used when the product is 
compounded?  

 Answer: Yes, the master formula record must be created prior to 
compounding the drug product and its use will provide guidance 
for compounding personnel and consistency in the product 
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produced.  

  Reference:  CCR 1735.2(d)11. 
 
11. Question: Is it required to review the master formula record as part of 

pre-check process?  
 
 Answer: The law is silent on a “pre-check process.”  However, the master 

formula record will provide guidance to compounding personnel 
in what to use and how to compound the particular drug product.  
So the master formula record could be used in a “pre-check” 
process to insure consistency in the compounding process.  

 Reference:  CCR 1735.3 12. 

12. Question: What are the requirements for compounding 
documentation? 

 Answer: The compounding regulations require specific records for 
compounded drug products.  For each compounded drug 
product, the pharmacy records shall include: 

(1) The master formula record. 
(2) The date the drug product was compounded. 
(3) The identity of the pharmacy personnel who compounded 

the drug product. 
(4) The identity of the pharmacist reviewing the final drug 

product. 
(5) The quantity of each component used in compounding the 

drug product. 
(6) The manufacturer, expiration date and lot number of each 

component. If the manufacturer name is demonstrably 
unavailable, the name of the supplier may be substituted. 
Exempt from the requirements of this paragraph are sterile 
products compounded on a one-time basis for 
administration within seventy-two hours and stored in 
accordance with the standards for “Redispensed CSPs” 
found in Chapter 797 of the United States Pharmacopeia – 
National Formulary (USP-NF) )35th Revision, Effective May 
1, 2012) to an in-patient in a health care facility.  

(7) A pharmacy assigned reference or lot number for the 
compounded drug product. 
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(8) The expiration date of the final compounded drug product. 
(9) The quantity or amount of drug product compounded. 
 
If all the information is not recorded [as provided by the 
exemption in (6)] then there is a lack of complete traceability and 
accountability for the compounded drug product and thus it 
cannot be reused.  

Reference: CCR 1735.3(a).  
 

13. Question: When using the record-keeping exemption in 1735.3(a)(6) to 
compound a one-time Vancomycin IV with a seven-day 
expiration date and to be used within 24 hours, is the 
manufacturer, expiration date and lot number required?  

      Answer: No. 

The regulations provide for an exemption for sterile products 
compounded on a one-time basis for administration within 
seventy-two hours and stored in accordance with the standards 
for “Redispensed CSPs” found in Chapter 797 of the United 
States Pharmacopeia – National Formulary (USP-NF) )35th 
Revision, Effective May 1, 2012) 

 
  Reference:  CCR 1735.3(a)(6)14. 

14. Question: When must the manufacturer, expiration and lot number be 
recorded? 

 Answer: This information must be documented if the product is not for a 
one-time use for a specific patient to be used within 72 hours. 

  Reference:  CCR 1735.3(a)(6)15. 

15. Question: How will the board insure compliance by non-resident 
pharmacies (NRP’s) that provide compounded drug 
products into CA?       

 Answer: The board does not have the ability to inspect NRPs.  However, 
NRPs are required to be licensed with the board and to maintain 
compliance with pharmacy regulations of their home state.  Also, 
a NRP performing sterile parenteral compounding as a condition 
of renewal will be encouraged to submit a completed 
Compounding Self Assessment Form. 
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  Reference:  B&P §§ 4112, 4127.216. 

16. Question: Is the dilution per the manufacturer’s instructions and 
adding to the IV solution considered compounding? 

 Answer: Yes, if done in a pharmacy.  However, statute provides for 
exemption from sterile compounding licensure if the sterile 
powder was obtained from a manufacturer and the drug is 
reconstituted for administration to patients by a health care 
professional licensed to administer drugs by injection.   

  Reference:  CCR 1735(a)(1); B&P 4127.1(e)17. 
 
17. Question: Are proprietary drug delivery systems such as ADD- 
  Vantage, Mini-Bag Plus, and At-Eas considered   
  compounded products after the vials have been attached 
  to the IV bags? 

 Answer: These types of delivery systems are exempt from the 
compounding requirements if the sterile powder was obtained 
from a manufacturer and the drug is reconstituted for 
administration to patients by a health care professional licensed 
to administer drugs by injection.  

  Reference:  CCR 1735(a)(1); B&P 4127.1(e) 18. 

18. Question: What specifically will be required or what process is 
acceptable to achieve quality assurance? 

 Answer: Quality assurance, as the term implies, is designed to monitor 
and ensure the integrity, potency, quality, and labeled strength of 
compounded products. 

  A quality assurance plan will touch all parts of the compounding 
process – drug product and equipment acquisition/storage; 
compounding processes; documentation of compounding and 
related analysis; employee training and monitoring; recall 
procedure; etc 

  Reference:  CCR §§ 1735.8; 1735.3; 1735.5; 1735.6; 1735.7; 
1751 et seq19. 

19. Question: When recycling an IV that was previously compounded by 
the pharmacy, can the previous lot number of the recycled IV 
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be used as long as the lot number can be traced to all the 
requirements listed in section 1735.3(a)?       

 Answer: Yes.   

  Reference:  CCR 1735.3(a)20. 

20. Question: Does every product and/or formulation compounded by a 
pharmacy have to undergo qualitative and quantitative 
analysis?  If not, can the board provide guidance for 
selecting products to be analyzed? 

 Answer: The pharmacy, and the pharmacist, are responsible for insuring 
the compounded product complies quantitatively and qualitatively 
with the prescriber’s prescription. 

  For compounded product that is compounded on a one-time 
basis for immediate dispensing, it would not be likely there would 
be a quantitative or qualitative analysis conducted. 

  For products compounded for on-going therapy it would be 
expected there would be analysis done initially and on a periodic 
basis to validate the product and compounding process.  

  The same holds true for sterile injectable drug products too. 

  However, if two or more sterile injectable drug products being 
compounded from one or more non-sterile ingredients, these 
end-products shall be quarantined until end-product testing 
confirms sterility and acceptable levels of pyrogens.  

  Reference:  CCR §§ 1735.2(f); 1735.2(i); 1751.7(a); 171621. 

21. Question: Does CCR section 1735.5 require a pharmacy to test each 
and every compounded product for integrity, potency, 
quality, and labeled strength of the compounded product? 

 Answer: No.  However, if the compounded product involves a complex 
process it would seem prudent to have documentation of the final 
product.  This is even more important when the product is 
compounded on a more routine basis. 

  Compounding involves not just the QA process, but staff training, 
equipment maintenance, proper documentation and appropriate 
analysis of products compounded.  
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  Reference:  CCR 1735.8; 1735.3; 1735.5; 1735.6; 1735.7; 1751 
et seq.22. 

22. Question: For the purposes of CCR section 1735.3(a)(6) and 1751.2(a), 
would patients receiving chemotherapy administered in an 
infusion center that is part of a health care facility be 
considered “in-patients” and exempt from the labeling 
requirements? 

 Answer: If the infusion center is part of the licensed health care facility and 
the patients receiving care there are registered as hospital in-
patients, then yes the exemption provided by CCR 1735(a)(6) 
would apply.  However, the labeling requirements as defined in 
CCR 1751.2 would apply and compliance would be expected. 

  Reference:  B&P §§ 4027, 4019, 4029; CCR 1735.3(a)(6), 
1751.223. 

23. Question: CCR section 1735.2 defines what must be recorded for each 
compounded drug product. CCR 1735.2(d)(2) states, 
“Equipment to be used.” Does this include tubing sets, 
spikes, needles, syringes, etc.? 

Answer: No, equipment is defined in CCR 1735.1(a) as items that must 
be calibrated, maintained or periodically certified – TPN 
compounders, homogenizers, scales, etc.  Syringes, needles, 
tubing sets, spikes, filers, mortar and pestle are considered to be 
ancillary compounding supplies and it is not necessary to 
document them on the compounding record.  However, the 
ancillary compounding supplies to be used to compound a drug 
product should be identified on the master formula record.  

Reference: CCR 1735.1(a) 1735.2(d)24.  

24. Question: Where would the lot number, manufacturer, and expiration 
date be recorded? 

 Answer: The law does not specify where or how the information is to be 
recorded.  A pharmacy may develop it own form(s) for the proper 
documentation.  The pharmacy shall maintain the record for three 
years from the date it was created.  

  Reference:  CCR 1735.325. 

25. Question: What type of auxiliary labels needs to be placed on a 



SEPTEMBER 5, 2013 
 

 

Page 10 

cytotoxic or chemotherapy agent? 

Answer: CCR 1751.2 provides direction for sterile injectable labeling 
reuirements.  CCR 1751.2(d) states, “All cytotoxic agents shall 
bear a special label with states ‘Chemotherapy – Dispose of 
Properly’ or ‘Cytotoxic – Dispose of Properly.’” 

 
 Reference:  CCR 1751.2(d)  
 
26. Question: CCR section 1751.5(b)(1) states, in pertinent part, 

“Cleanroom garb consisting of low-shedding coverall, head 
cover…must be worn inside the designated area at all 
times.”  USP 797 does not require the use of a coverall, only 
a gown. 

 Answer: The board does not enforce USP 797, but expects compliance 
with board regulations. 

  A coverall is much more encompassing than a gown and would 
provide better protection during the compounding process.  

  Reference:  CCR 1751.5(b)(1)28. 

27. Question: For a compounded drug product can a pharmacy use an 
expiration date, or beyond use date, of greater than 180 
days? 

 Answer: Yes, if the longer date is supported by stability studies of finished 
drugs or compounded drug products using the same components 
and packaging.  

  Reference:  CCR 1735.2(h)29. 

28. Question: If a pharmacy makes a compounded drug product and does 
the qualitative and quantitative testing that demonstrates it 
has a stability expiration dating greater than 180 days, can 
another pharmacy use the same formula, with minor 
changes, use the same extended expiration date?  

      Answer: No.  To use another pharmacy’s extended expiration date the 
formula must use the same components and packaging. 

  Reference:  CCR 1735.2(h)30. 
 

29. Question: Master formulas and compounding records are filed in 
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separate locations, can easily be linked together, and are 
readily retrievable.  Is it an absolute requirement to file these 
documents together? 

 Answer: No, there is no such requirement for the above records to be 
maintained together as long as they are readily retrievable and 
available for inspection.  These records may be maintained in a 
paper or electronic manner. 

  However, qualitative and quantitative analysis reports for 
compounded drug products shall be retained by the pharmacy 
and collated (kept together) with the compounding record and 
master formula. 

  Any records that are maintained electronically shall be 
maintained so that the pharmacist-in-charge or the pharmacist on 
duty shall during business hours be able to produce a hard copy 
and electronic copy.  

  Reference:  CCR 1735.8(c); B&P 4105(d)31. 

30. Question: Is record keeping for compounding just referring to products 
that are administered intravenously or intraocular (e.g. 
where sterile preparation is imperative) or does it extend to 
oral and topical compounding? 

 Answer: The regulations apply to all forms of compounding – oral, 
inhalation, topical, sterile parenteral, etc. The record keeping 
requirements for sterile compounding are more extensive 

  Reference CCR §§ 1735 et seq & 1751 et seq.32. 

31. Question: What is meant by proper acquisition? 

 Answer: Records of proper acquisition of dangerous drugs and dangerous 
devices would include purchase records that correctly give the 
date, the names and address of the supplier and the buyer, the 
drug or device, and its quantity. 

  Also, refer to Question #1 and its answer.  

  Reference:  B&P § 4059(b) 

 


